Kardamonas:
Kardamoną kaip prieskonį naudojo jau romėnai, šiandien iš europiečių jį bene labiausiai mėgsta skandinavai. Sėklos naudojamos visame pasaulyje – patiekalams ir kramtomiesiems produktams (kramtomosios gumos giminaičiams) gardinti. Tai mėgstamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis.
Kardamonu kvepianti kava yra beveik tapusi arabų svetingumo simboliu. Žiupsnelis ką tik sumalto kardamono sumaišomas su malta kava arba į kavinuką įdedamos kelios sėklelės.
Daugelyje rytų šalių kardamonas naudojamas mėsos ir ryžių patiekalams gardinti – mėsa troškinama pikantiškame padaže, į kurį paskui dedama nevirtų ryžių, šie išverda aromatingame skystyje persigerdami jo kvapu ir skoniu.
Europoje kardamonas tradiciškai naudojamas sausainiams ir meduoliams gardinti. Skandinavai gardina juo saldžius mielinius kepinius, paštetus bei dešras.
Šri Lankoje kardamonu ir cinamonu gardinami aštrūs jautienos ar vištienos troškiniai (kariai). Visame Indijos pusiasalyje šiomis sėklelėmis skaninami ir saldūs patiekalai.
Kardamono dedamas į kai kuriuos kario mišinius, jo yra indiškame garam masala. Kašmyre mėgaujamasi saldžia žalia arbata, kuri aromatizuota kardamono kapsulėmis.
Aromatizuota šildanti arbata chai irgi gardinama kardamonu, be to dar cinamonu, gvazdikėliais ir juodaisiais pipirais. Iš pradžių vandenyje virinami prieskoniai, paskui pridedama arbatžolių ir pieno, po kelių minučių nukošiama – ir kvapni stimuliuojanti arbata paruošta.
Panakotos sudėtis tokia:
4 porcijos
400 ml kokoso pieno
200ml grietinėlės 30-35%
200 ml pieno
150 gr cukraus
2 valgomi šaukštai kokoso drožlių
1 valgomas šaukštas kokoso ekstrakto( jei neturite tai daugiau panaudokite kokoso drožlių)
4 pilnas kardamono sėklas (su luobele, ankštimi), kurios spustelėjus nesunkiai išlukštenamos.
12 gr želatino lapelių
1. Užvirinti pieną ir sudėti kokoso drožles. Uždengti ir palaikyti 30 min kambario temperatūroje.
2. Kardamono sėklas susmulkinti( su mėsos plaktuku galima))) . Sudėti į pieną. Užvirinti ir uždengus vėl palaikyti 20min kambario temperatūroje.
3. Į atvėsusį pieną supilti kokoso pieną ir grietinėlę. Dadėti cukraus ir ekstrakto. Pašildyti visą masę kol cukrus ištirps. Sudėti želatiną. Supilstyti į indelius ir į šaldytuvą.
Desertams aš į Panakotą įdedu itališką merengą ir grietinėlės plaktos,tiesiog iš akies .Žiūrint kokio tūrio reikia. Panakotą galima desertams ir per sietelį perleisti,nes gal ne visi mėgsta kokoso drožles. Dariau tortuką su šiuo baziniu Panakotos receptu)) Užsakovė liko sužavėta)) Tai tikrai neeilinis skonis. Tad mergaitės improvizuokite))
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą